Алтернативно лечение на Тиреоидит на Хашимото

Преди 2 години се срещнах с три мои съученички от Английската гимназия в Пловдив. Животът ни беше разпръснал в различни градове, страни и континенти. Едната от нас живееше чак в Сан Диего, Калифорния. Седнахме да се видим и да поговорим как е протекъл животът ни през годините. За наша голяма изненада и четирите имахме заболяване на щитовидната жлеза. Две от нас бяхме с Тиреоидит на Хашимото, а другите две бяха с операция на щитовидната жлеза, съответно от възли и от рак на жлезата.

Срещата ни за пореден път ме убеди колко голямо зачестяване на тази патология настъпи през годините. Когато аз бях студентка по медицина преди повече от 2 десетилетия, докато изучавах ендокринология, почти нямаше болен с Тиреоидит на Хашимото, който да ни покажат. Днес, като лекар хомеопат всекидневно имам пациентки с това заболяване. Постоянно получавам на имейла запитвания за това заболявания и молба да споделя част от своя опит. Затова реших да напиша тази статия.

И аз, и моите бивши съученички, по време на аварията в Чернобил бяхме тийнейджърки. Факт е, че настъпи силно зачестяване на заболяванията на щитовидната жлеза именно след Чернобил. Радиационното облъчване винаги води до повишен риск от заболявания на щитовидната жлеза, както и до отслабване на имунната система. Дали огромното зачестяване изобщо на автоимунните заболявания също не е късно последствие от Чернобилската трагедия?

Какво е Тиреоидитът на Хашимото?

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система образува антитела, с които постепенно разрушава собствената си щитовидна жлеза. Така количеството на хормоните, които жлезата трябва да произведе намаляват с времето и това води до многобройни здравословни проблеми. Болестта на Хашимото е най-честата причина за развитие на намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм). Често се съчетава с други автоимунни заболявания.

Кой по-често боледува от Хашимото?

Тиреоидитът на Хашимото засяга над 5% от хората, в повечето случаи жени. Въпреки, че заболяването може да се отключи във всяка възраст, най-често се открива у жени над 40 години. В практиката си постоянно виждам жени, при които болестта се диагностицира в годините около менопаузата им. Макар в началото на това заболяване, функцията на жлезата да е нормална или дори е възможно да е временно повишена, с времето почти винаги се стига до намалена функция.

Кои са симптомите, свързани с това заболяване?

Заболяването много често предизвиква симптоми, които първоначално жените не свързват с щитовидната жлеза и поради това не търсят помощ навреме. По-късната диагноза понякога се дължи и на многото случаи с леки симптоми, на които жената не обръща внимание в натовареното си ежедневие.

Ако в лекарския кабинет дойдат 5 жени с Болестта на Хашимото, те могат да имат коренно различни водещи симптоми. Една жена може да се оплаква от напълняване и оточност на тялото. Вместо да се започне лечение на щитовидната жлеза, тя се подлага на драстични диети без никакъв траен ефект.

Други жени имат непрекъсната умора, не могат да станат от леглото сутрин, сънливост през деня, нарушения на съня нощем, тревожност и депресия. В тези случаи, ако не се постави точна диагноза, жената започва лечение с антидепресанти, което не решава проблемът й, а напротив, задълбочава го.

Трета група жени търсят помощта на козметици и фризьори заради изключително суха кожа и коса и/или упорит косопад, но локалните мерки не водят до трайно подобрение.

Четвърти вариант са жени, които страдат от запек или дори ставни болки, и започват самолечение със слабителни средства или обезболяващи. Понякога единствен симптом е силна зиморничавост.

Редица жени разбират, че имат този проблем, когато се окаже, че цикълът им става нередовен и/или дълго не могат да забременеят.

Кардиолозите често виждат жени с Болестта на Хашимото и хипофункция на щитовидната жлеза, които търсят помощта им заради проблеми със сърцебиене и неритмично биене на сърцето (аритмии ).

Как се поставя диагнозата?

Нужна е консултация с ендокринолог. Изследват се хормоните ТСХ, Т3, Т4, както и антителата МАТ и ТАТ. Ендокринологът може да поиска и допълнителни тестове. Прави се и ехография на щитовидната жлеза.

Има ли лечение в конвенционалната медицина на Болестта на Хашимото?

Конвенционалната медицина все още няма яснота защо се развива това заболяване, нито може да даде лечение за спиране на автоимунния процес и намаляване на антителата. Единственото, което се предлага на болните е заместително хормонално лечение до живот, когато функцията на жлезата намалее.

Защо не е добре да се неглижира проблемът Хашимото?

Важно е тази диагноза да се постави навреме и да се предприеме лечение, заради последствията като:

1. По-ранна менопауза, проблемно забременяване и бременност
2. Увреждане на сърцето и съдовете - риск от атеросклероза
3. По-чести инфекции и боледуване
4. Проблеми с наднормено тегло
5. Други усложнения са гуша, депресия, микседем, раждане на деца с увреждания

 Алтернативно лечение на Тиреоидит на Хашимото

Хашимото е заболяване която трудно се лекува, защото изисква холистичен подход – нужно е да се лекува както тялото, така и психиката, и емоциите на човека.

1. Лечение на пропускливите черва

Ако имате Тиреодит на Хашимото, лекувайте първо червата, защото всичко е започнало именно от тях. Това е автоимунен процес, който е резултат от пропускливи черва. Глутенът от храната преминава през разранените черва, влиза в кръвта и срещу него започват да се образуват антитела, които увреждат тялото, включително и щитов.жлеза. Пропускливостта на червата не може да се излекува без диета и без премахване на хроничните инфекции, които всекидневно разраняват лигавицата на храносмилателната система.

2. Безглутеновата диета

Безглутеновата диета е важна за намаляване на автоимунния процес и за заздравяването на червата. Още през първите седмици от прилагането й ще имате повече енергия, ще свалите излишните килограми, няма да задържате течности и ще се чувствате по-малко тревожни и депресивни.

3. Избягвайте храни като соя, сурово зеле, сурови броколи, суров карфиол, защото съдържат вещества, които блокират образуването на щитовидни хормони. Важно е да се уточни при всеки човек дали има и непоносимост към лактоза. В редица случаи непоносимостта към лактоза е „подарък“ от преживяна паразитна инфекция, дълготрайно лечение с антибиотици, кортикостероиди или химиотерапия.

4. Лечение на хронични инфекции, понякога подмолно протичащи – вирусни, бактериални, гъбични, паразитни.

Безглутеновата диета и излекуването на хроничните инфекции намаляват антителата. В някои случаи антителата срещу щитовидната жлеза могат дори да изчезнат с времето. За сравнение, в конвенционалната медицина няма средство, с което да можете да намалите антителата си, т.е. няма лекарство, с което да се спре самоунищожението на жлезата.

Всеки случай на Хашимото е строго индивидуален, защото пациентите се различават много един от друг като психика, състояние на имунната им система и различното им отношение към спазване на диетата и лечението.

5. Хомеопатично лечение на емоционалните травми и стреса.
Жените са по-уязвими към заболявания на щитовидната жлеза, защото много от нас са склонни да премълчават нещата, които ги нараняват.

6. Детокс на тялото, включително на ендокринната система с хомеопатия и шуслерови соли.
Има многобройни методи и техники за пречистване на тялото. При всеки пациент се преценя коя точно техника ще е най-ефикасна.

7. Детокс на жлезата и на жлезите, които отделят хормони (жлезите с вътрешна секреция) с шуслерови соли № 4 Калиев хлорид и № 6 Калиев сулфат.
Калиевият хлорид намалява антителата и е основна сол при всички автоимунни заболявания. Тя е и една от солите, които подобряват състоянието на съединителната тъкан и участва в лечението на пропускливите черва. Шуслеровите соли № 4 и № 6 са основни за лечението на подостри и хронични възпалителни процеси.
Лечението на тревожността и умората при пациентите може да се подпомогне с шуслерови соли № 5 калиев фосфат и № 7 магнезиев фосфат.
Обичайната доза е 3 до 5 таблетки от всяка сол, които могат да се смучат в устата или да се разтворят във вода.
Магнезиевата сол, взета вечер в топла вода помага да се подобри сънят при тези пациентки, защото хроничното безсъние е чест проблем при тях.

8. Използване на хомеопатични лекарства, които се определят индивидуално за всеки пациент.

9. Задължителни хранителни добавки, които са нужни за нормалната функция на щитовидната жлеза. Някои от тях са 500 мг Витамин С, 200 микрограма селен, 300- 400 мг магнезий.

При приложение на горните мерки от алтернативната медицина, в много случаи щитовидната жлеза започва да подобрява отделянето на хормони и затова хормоните ТСХ, Т3 и Т4 трябва да се проследяват на всеки 1,5- 2 месеца, за да се коригират под лекарски контрол дозите на Л-тироксина.

При слаба функция на щитовидната жлеза с успех се използват ниските разреждания на хомеопатичното лекарство Тиреодинум 5СН в доза 2 пъти дневно по 5 гранули за нормализиране стойностите на хормоните. Хомеопатичният препарат може да се използва заедно с Л-тироксин и често води до намаляване на дозите на тиреоидния хормон. Важно е да се знае, че други разреждания на Тиреодинум нямат такъв ефект!

Подробности как да разберете дали имате проблем с глутена, с пропускливи черва, как се провежда алтернативното лечение на хронични инфекции, как да преминете на безглутенова диета и за различните видове детокс на тялото можете да прочетете в моята книга „Живот без алергии“ (http://bit.ly/2YmCRLY)

Тиреоидитът на Хашимото не е присъда. С помощта на алтернативната медицина и редовен контрол при ендокринолог можете да имате пълноценен живот и да съхраните функцията на щитовидната жлеза.

Д-р Юрукова

footer-picД-р Василка Юрукова е водещ специалист по вътрешни болести, хомеопатия, шуслерова терапия и биорезонансна диагностика. От 2000 година досега тя преподава хомеопатия на лекари и фармацевти в България, САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Виж повече

Контакти

+ 359 888 847 480

yurukova@gmail.com

  dr.yurukova

  HomeopatiaDnes

  @HomeopatiaDnes

 

Подробности за записване на час за преглед

 

Виж повече

Отзиви на пациенти

Внимание: Информацията в този уебсайт не е предназначена да диагностицира или да лекува което и да било заболяване. Всички мнения и възгледи, изказани от авторите на сайта, са представени единствено с информационна и образователна цел. Вие сте отговорни за Вашето собствено здраве и изборите, които правите по отношение на здравословното си състояние и лечение. Ваша отговорност е да потърсите съвет от квалифициран лекар, ако се нуждаете от това.

Нашият сайт използва бисквитки. Използвайки homeopathytoday.eu, Вие се съгласявате с "Политика за използване на Cookies/Бисквитки", необходими за пълната функционалност на сайта.